Hva bruker man egentlig aluminium til?

06 desember 2020
Johanne Larsen

Du har helt sikkert hørt om aluminium, men det er ikke sånn at man bruker dette materialet utelukkende til aluminiumsfolie. Nei, aluminium brukes til mange til. Men hvorfor? Det skal vi undersøke nå. 

Dette brukes aluminium til 

Aluminium brukes til mange forskjellige ting. Aluminiumsproduksjon innebærer både produksjon av verktøy, maskineri, biler og en masse andre produkter som du faktisk bruker hver eneste dag. Her skal vi se litt nærmere på hvorfor man bruker aluminium til så mange forskjellige ting. Det er nemlig ikke så rart. 

Det er nemlig sånn at aluminium er et svært lett materiale. Det at aluminium har lav vekt, har veldig mye å si for hva man kan bruke det til i praksis. Når materialet har lav vekt, så er det nemlig viktig at det også er solid og kraftig – og dette er også egenskaper som aluminium har. Det vil si, at man kan bygge og produsere lette ting med aluminiumsproduksjon, som allikevel er solide, sterke og holdbare. Dermed kan man få produkter som er lette i vekt, men som varer lenge. Det sier kanskje litt seg selv at dette kan være nyttig på mange områder. 

Hvis man for eksempel skal bygge en bil, så kan det fort bli veldig relevant at den er både solid og lett, så den ikke bruker for mye drivstoff eller trenger for mye motorkraft. Det er også en stor fordel at aluminium er et såpass formbart materiale, at man lett kan forme aluminium og lage de formene man vil. Man bruker også aluminium til maskineri, der det er en klar fordel at man kan produsere både lette og kraftige maskiner. 

Det samme gjelder for smarttelefoner og datamaskiner som produseres i nettopp aluminium. Det er også vanlig med husholdningsartikler som alle bruker, som aluminiumsfolie og hermetikk – det er som regel også laget av aluminium. 

Flere nyheter